Opinie: oorlog en vrede

31/01/2022 

Onze oprichter en Ethiopië-expert Johan Vandenbossche volgt het Ethiopische bestuur op de voet. Na het bestuderen van de politieke geschiedenis en vele gesprekken met kennissen daar, werpt hij een blik op de oorlog tegen de Tigray. 

In Hawassa merk je er niets van, maar Ethiopië is in oorlog, al bijna een heel jaar, en eigenlijk al veel langer. Als ik er met onze vrienden in Zuid-Ethiopië over praat, hangt het heel hard af van welke bevolkingsgroep ze komen. Elke stam heeft in het verleden op zijn manier afgezien: onder het regime van de keizer, de communistische dictatuur, de overheersing van de Tigray of nu na de val ervan. Ik moet altijd filteren met hun geschiedenis in het achterhoofd.

Wat wel elke keer naar boven komt is dit: “Waar moeit het Westen zich mee? Dit is ons conflict in ons land.” Het gevoel bij de mensen heerst dat landen als de VS, Groot-Brittannië en China zich willen moeien uit zelfbelang. Wie kan dat nog ontkennen na alle conflicten die we onlangs nog zagen in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan. Daar zat ook altijd zelfbelang achter. 

Ethiopië is naast Liberia het enige land dat nooit gekoloniseerd is geweest en dat leeft er. Ze zijn er trots op, maar ze hebben ook een grote angst dat andere landen hen op economisch vlak willen pluimen. China slaagt daar ook in. Zo zijn  de borden in de luchthaven in het Engels en het Chinees geschreven. Hun eigen Amhaarse taal zie je er niet meer. Kan je je dat inbeelden in bv Japan? Rusland? Amerika?

tigray ethiopië

Foto van onze reis in de Tigray regio, 2014

Het zit diep bij de mensen in Ethiopië, ook al merk je dat niet altijd. Maar iedereen weet wie van welke stam is, ook zonder het te vragen, ze weten het gewoon. Veel mensen die vroeger voor een job naar een andere regio verhuisden, gaan terug naar hun geboortestad, omdat ze zich er veiliger en normaler voelen. Wat is er dan toch veranderd?

De machtshebbers van de Tigray partij, die 20 jaar lang aan de macht waren, hebben zich geperfectioneerd in verdeel en heers. Als relatief kleine stam met 5 miljoen mensen, hebben ze de 2 grootste stammen (Oromo en Amhara) tegen elkaar opgezet. Ook in het Zuiden werd er weinig gedaan aan conflicten tussen de verschillende stammen. Die machtshebbers moesten toen ook
hun regio beschermen tegen aangrenzend Eritrea, een vroegere Ethiopische provincie. Ethiopië en Eritrea hebben jarenlang een gewelddadig conflict gehad, en de meeste hoge militaire leiders, en de meeste wapendepots zijn ook in de Tigray regio. En dat is waarom nu één regio, met 5 miljoen inwoners en enkele tienduizenden strijders het nu zo lang kan uithouden tegen het grote Ethiopische leger.

Als je een blogje schrijft over oorlog of vrede, is het bijna verplicht om af te sluiten met een quote van iemand die het ooit beter heeft gezegd dan jezelf zou kunnen. Jimi Hendrix dacht er het zijne van: 

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.

Jimi Hendrix
Gratis verzending vanaf €50 - automatisch verrekend bij het afrekenen
This is default text for notification bar