Reisverslag 2021/3

“Zij zijn onze drijfveer in iets waarvoor
sommigen ons als gek beschouwen.”

September 2021 gingen we (Johan en ik, Eline) opnieuw op werkbezoek bij Beteseb: de lokale naam van onze werking in Ethiopië. Beteseb is Amhaars voor ‘familiehuis’. Beeld je een warm nest in van 4 huurhuizen voor 85 kinderen, moeders en hun kansarme samenleving. Zij zijn onze drijfveer om door te zetten in iets waarvoor sommigen ons als gek beschouwen: verandering brengen voor kansarmen in Ethiopië.

Met dit reisverslag nemen we je mee in onze 3 intense weken in Hawassa, welke meteen ook de reden zijn van onze nieuwe fundraising ‘Maand van de Zorg’: een warme oproep om de zorg voor onze kinderen in Ethiopië te versterken.

Aankomen met een nat achterwerk

Bij aankomst aan het luchthaventje in Hawassa komen Robel en Tseyon ons ophalen met een rammelige zilveren pick-up truck. Robel is de zoon van oprichtster Aynalem, econoom van opleiding en onze lokale manager sinds 2019. Tseyon (18j) is een van onze eerste 10 kinderen die nu het meisjeshuis leidt als een wijze grote zus. In de schoolvakantie en weekends werkt ze in het winkeltje van onze bakkerij. Daarmee volgt ze haar oudere zus, die nu als eerste van onze kinderen naar de universiteit gaat.

“De eerste van onze kinderen die naar de universiteit gaat.”

De autodeuren hebben elk hun eigen truckje om te openen en de achterbank is nat van het lek in het dak. Tseyon doet haar geruite hemdje uit en legt die met een glimlach achter me op de natte achterbank. Wat een lieve en attente meid. Al zou dat dunne stofje niet veel vocht tegenhouden voor mijn (niet zo) droge kont. Marinke de Vries is er ook bij: onze Utrechtse traumatherapeute die ons in juni al voor een eerste keer vergezelde. Onze bagage gaat in de laadbak en we rijden door het prachtige landschap. Langs het grote meer, kloven in de aardkorst, lemen hutjes en ananasplantages richting Hawassa city.

De sfeer van Hawassa

In Hawassa zijn de straten er druk met kleine tuktukjes die racen tussen de ezelkarren en oude vrachtwagens met zwarte rookwolken. Langs de kant van de weg zie je vele koffiehuisjes in open lucht waar mannen op plastic krukjes zich laten bedienen door nederige koffiedames.

“Met ons blote oog zien we
het aantal kinderen en bedelaars
die op straat leven groeien.”

Met ons blote oog zien we de het aantal kinderen en bedelaars die op straat leven groeien. Door het gebrek aan goede nieuwsbronnen en eerlijke cijfers bedenken we zelf de mogelijke oorzaken. “Het is waarschijnlijk een effect van Corona die heel wat inkomsten onmogelijk maakte”. “De droogte van de voorbije jaren werd vast ondragelijk voor heel wat boeren op het platteland”. “En dan is er nog de gruwelijke burgeroorlog in het Noorden van het land”.

We komen aan bij Aynalem thuis: een paradijsje vol bomen en planten. Er lopen twee vrolijke honden om de aapjes en het ongedierte weg te jagen. We wandelen langs de groentetuin naar de ontvangstruimte naast Aynalem’s slaapkamer. Daarnaast zijn er nog twee kamers waar Robel en haar andere zoon Mapi wonen. Achteraan ‘the compound’ zijn twee dames druk in de weer in de keuken. Een van onze jongens is er ook en speelt met een kitten. Wat verderop staan twee mannen een Hollandse koe te wassen. Aan de andere kant van de koer ontmoeten we de nieuwe kalfjes in hun stal.

“It’s so nice we didn’t have to miss you.”

Aynalem is zichtbaar blij dat we hier na twee maanden alweer terug zijn en voorziet een feestmaaltijd. “It’s so nice we didn’t have to miss you”. We zijn klaar voor een goed gevulde agenda om samen de organisatie naar een volgend niveau te tillen.

Cultuurverschillen

Onze eerste dagen worden we meteen geconfronteerd met de moeilijkheden die de zorg voor 85 kinderen met zich meebrengt. Drie kinderen van 9, 10 en 12 jaar die speciale zorg en educatie nodig hebben die in Ethiopië amper bestaat. Een 16 jarig meisje dat op haar eigen benen wil staan, maar daar volgens ons nog niet klaar voor is en de organisatie al even min. Drie zorggevers die plots vertrokken waardoor de kinderen zorg tekort komen. Onvoldoende kleren, bedden en speelgoed in de tehuizen. Corona die een jaar lang de scholen sloot waardoor onze kinderen achterstand opbouwden t.o.v. hun klasgenootjes die thuisscholing kregen. De oudere meisjes die zich gesloten opstellen en enkel nog tv willen kijken…

Het cultuurverschil in thema’s als organisatiestructuur, leiding geven, seksualiteit, welzijn, geloof en opvoeding komt hierbij sterk naar boven. We houden er dagen lange, moeilijke maar leerrijke gesprekken over. Met op het einde van onze reis – spoiler alert – een gezamenlijk plan waar we erg fier en hoopvol over zijn!

DE MAGIE VAN TRAUMATHERAPIE

Ondertussen helpen we Marinke om een nieuwe ronde EMDR traumatherapie op te starten tijdens haar verblijf de komende 11 dagen. In juni kwam ze al voor een eerste keer naar Hawassa, samen met haar collega Annelie Speelman-Vleems. Let Us Change betaalde hun vlucht en verblijf. En opnieuw is het een groot succes met dankbare kinderen die ons achteraf komen knuffelen.

Trauma is iets waar we extra aandachtig voor
moeten zijn bij onze kwetsbare kinderen.”

EMDR is een wetenschappelijk bewezen traumatherapie voor mensen die, vaak onbewust, last blijven hebben van een akelige gebeurtenis. Het gaat dan om een trauma zoals een ongeval of seksueel misbruik. Als je zo’n ervaring meemaakt en die achteraf onvoldoende verwerkt, kan dat trauma voor de rest van je leven invloed hebben op jou en de keuzes die je maakt. EMDR helpt je weer controle krijgen op je emoties. Neem hier een kijkje als je meer wil weten over de magie van EMDR: https://www.emdr.nl/

De twee Nederlandse traumatherapeuten bedachten samen een methode om EMDR aan 15 kinderen per sessie te kunnen geven. Aan de hand van tekeningen en onze tolk vertellen ze het verhaal van een meisje dat EMDR volgt om haar trauma’s te verwerken. Daarna is het aan hen.

111 TRAUMA’S VERWERKT

Trauma is iets waar we extra aandachtig voor moeten zijn bij onze kwetsbare kinderen die vaak al heel wat hebben meegemaakt. Met de EMDR therapie hebben we een erg laagdrempelige, effectieve en snelle methode in handen om de kinderen hierbij te helpen.

Marinke laat de kinderen een nare herinnering tekenen die hen droevig maakt. Ze vraagt hen om op de barometer op de achterkant van hun papier aan te geven hoeveel spanning ze daarbij voelen. De barometer toont 10 lijnen tussen een vrolijk en een droevig gezichtje. Vervolgens spelen ze interactieve spelletjes met veel mopjes en gelach. Zo gaat ze door tot de spanning op hun trauma zo goed als weg is. Op het einde van de sessie duiden de kinderen voor de tweede keer op de barometer aan hoeveel spanning ze voelen. Kinderen die nog 3 of meer spanning voelen, die zich gesloten opstellen of die een verontrustende tekening hadden, krijgen individuele therapie op maat.

“They were stiff and aggressive after the loss of Melkamu. After the EMDR therapy they have become loving and soft.”

Zo hielpen Marinke en Annelie tijdens hun 2 bezoeken tezamen 111 trauma’s te verwerken van gemiddeld 7,28 naar 0,38 spanning. Zo vertellen de ingevulde barometers ons achteraf. Kinderen die eerder op zichzelf zijn, beginnen na de eerste sessie weer spontaan te spelen met hun broertjes en zusjes. Keer op keer zien we hun gezichtjes oplichten. “Het lijkt wel magie”, zegt Johan.

Ook Robel is overtuigd van EMDR therapie en merkte vooral een groot verschil bij de kinderen die een nauwe band hadden met hun broertje Melkamu, die in maart verongelukte. “They were stiff and aggressive after the loss of Melkamu. After the EMDR therapy they have become loving and soft.”

ONVERGETELIJKE MOMENTEN

Na 11 dagen traumatherapie te faciliteren, nemen we afscheid van Marinke die terug naar haar praktijk in Nederland vertrekt. Onze laatste week brengen Johan en ik kostbare tijd door met de kinderen.

“B. blinkt echt uit als de jongste van het jongenshuis. Ik ben apetrots!”

Johan leerde de oudste jongens schaken tijdens een vorig bezoek en nu won B.* als eerste van hem! Ik breng waterpistooltjes naar de allerkleinsten tijdens hun uitstapje in het park. We belonen onze beste studenten voor een goed rapport met een nieuwe speaker. En Johan speelt nog een spelletje ping-pong op de nieuwe tafel die hij dankzij jullie vele giften inzamelde voor zijn verjaardag in augustus.

Tip: Heb je onze dagelijkse verslagjes via sociale media gemist? Herbekijk de verhalen via de hoogtepunten op ons instagramprofiel voor een blik achter de schermen.

*Omwille van privacy redenen en de wensen van onze kinderen en personeelsleden delen we online geen herkenbare foto’s van hen in combinatie met hun naam, tenzij we hiervoor expliciete toestemming hebben.

ETHIOPISCHE EXPERTEN

We gaan samen met Robel en Aynalem stevig aan de slag op organisatorisch niveau. Onze vergaderingen duren dagen lang, want dat werkt het beste. Zo blijven we tijdens belangrijke gesprekken gespaard van de dagdagelijkse brandjes die moeten geblust worden en kunnen we ons even volledig focussen op de bredere (samen)werking.

Voor onze organisatorische en culturele strubbelingen gingen we aankloppen bij 3 bevriende Ethiopische experten in Hawassa: een jurist in kinderrechten voor Unicef Sudan, een coördinator educatie en opvoeder bij SOS Kinderdorpen en een lokale psychologe. Die laatste twee besluiten we meteen in dienst te nemen om Beteseb te ondersteunen bij de komende veranderingen.

Johan leert ondertussen nog een ander personeelslid op in boekhouding. Hij maakt ook templates voor een maandelijkse verantwoording van uitgaven en inkomsten. Zo zetten we grote stappen in een vlottere samenwerking.

JAAR VAN DE ZORG

Het team van lokale professionals hielp ons samen met Beteseb een haalbaar actieplan te bedenken om de zorg voor onze kinderen te verbeteren. Met 9 concrete acties voor betere zorg als resultaat waar we erg hoopvol en fier over zijn. Om die te verwezenlijken hebben we extra fondsen nodig. Dat vraagt een grootschalige fundraisingactie zoals we ze nog nooit eerder deden. En daar kan jij bij helpen!

2021-2022 wordt onze ‘Jaar van de Zorg‘ waarin we €20.000 verzamelen om de zorg van onze kinderen te verbeteren. Want dat hebben ze nu het allerhardste nodig. Ontdek hier vanaf 1 oktober 2021 onze 9 acties voor betere zorg en hoe jij daarbij kan helpen. Of steun al meteen via onderstaande knop.