Trainingscenter

Een veilige laagdrempelige plek

Let Us Change groeit met de kinderen mee. Met onze 4 kindertehuizen, studio’s, bedrijfjes en sinds onze hoofdzetel niet meer in het tehuis is, zijn we actief op verschillende locaties in de stad. Daarbij groeit de zoektocht naar manieren om met iedereen goed in contact te blijven. We dromen van een laagdrempelige plek om elkaar veilig te ontmoeten, op de hoogte te houden en in dialoog te gaan over wat ons wakker houdt. Een plek om overleg en opleidingen te faciliteren. De herinrichting van een kantoor naar een multifunctionele trainingsruimte was dan een gemakkelijke eerste stap, dankzij de steun van gemeente Sint-Katelijne-Waver. 

Multifunctionele inrichting

Sinds enkele jaren huurt Let Us Change een kantoorruimte op Piassa, de centraal gelegen hoofdbaan in Hawassa. Door nu een deel van die ruimte multifunctioneel in te richten, creëerden we meer dan alleen kantoorruimte. De ruimte kreeg 20 stoelen en 2 grote vergadertafels. Zonsverduisterende gordijnen houden de middaghitte buiten en creëeren een aangename, rustige plek om samen te komen. Een kleurenprinter met scanner, een whiteboard en een 55′ scherm voor educatieve films, presentaties en (online) trainingen maakt onze werking vele mate effectiever. 

Hawassa office

Groepssessies

Onze lokale manager Yalew (rechts op foto 1) en ik, Eline (onderaan foto 2) nodigden onze jongeren van de studio’s uit op kantoor voor een groepssessie rond financiële geletterdheid. We gingen aan de slag met een educatief spelbord van StreetSmart en sloten af met een soort micro krediet voor een van onze jongeren, W. (zie volgende alinea). Zo denken we samen concrete plannen uit om hun dromen waar te maken. Op vraag van de jongeren organiseren we sindsdien wekelijkse groepssessies rond vragen waar ze mee zitten, taboes of actuele topics. Dat zijn echt gouden momenten die ons dichter bij elkaar brengen. 

jongeren in Hawassa

Dromen waarmaken

W. is een van onze eerste 10 kinderen. Na te genezen van een hersenvliesontsteking enkele jaren geleden, stortte hij zich 100% op wat hij het allerliefste doet: Circus. Hij is vastberaden om er na zijn studies zijn carrière van te maken. Op zaterdagen geeft hij circuslessen aan onze jongere kinderen, in ruil voor een vrijwilligersvergoeding. Met dat geld kocht hij de professionele rolschaatsen waar hij al zo lang om vroeg. Die heeft hij nu helemaal zelf verdient. Proficiat en succes met je circus carrière W.! 

Internationale uitwisseling

Februari 2024 zetten we de trainingsruimte meteen goed in met een eerste training van StreetSmart! Trainers Adi (Roemenië) en Pam (België, op de foto) introduceerden onze jeugdwerkers 10 dagen lang rond de Mobiele School met de bijhorende educatieve spelborden en digitale tools. Een echte game-changer voor het jeugdwerk in Hawassa. 

Via het scherm overliepen de trainers het online platform met trainingen, impactmeting en nog meer spelborden zodat iedereen goed kon volgen. Het scherm verlaagt bijvoorbeeld ook de drempel om de Streetsmart Impact App in groep te gebruiken, waardoor onze jeugdwerkers nu voor het eerst hun werk en data (digitaal) leren monitoren. 

In het voorjaar van 2025 komt StreetSmart opnieuw langs om de training verder te zetten. Ook traumatherapeute Annelie Speelman uit Nederland zal de ruimte goed inzetten voor een training ‘Traumaverwerking bij Kinderen’ aan onze jeugdwerkers. Ondertussen gebruiken we ons trainingscenter gretig verder voor onze jongeren, medewerkers en bestuur.

Maandelijkse Plandagen

Maart 2024 verhuisden we de ontmoetingsruimte naar een groter kantoor wat verder op het verdiep. Nu is er voldoende plaats om medewerkers van elke tak in de organisatie samen te brengen. De eerste grote staff meeting werd een groot succes. Sindsdien organiseert Yalew maandelijkse plandagen rond actuele uitdagingen. Inclusief een interne training over relevante topics zoals hygiëne, EHBO, communicatie en budgetbeheer. Zo creëert de nieuwe inrichting een rimpeleffect dat nog veel verder gaat dan ooit gedacht, met aan sneltempo een positieve impact op alle niveaus. 

Nood aan een babbel

Het kantoor mist nog een praathoek voor individuele gesprekken tussen jongeren en jeugdwerkers, maar ook tussen de medewerkers. Wanneer de nood er is, trekken ze naar de gang of trappenhal waar veel mensen passeren. Belangrijke en soms persoonlijke gesprekken beperken zich daardoor al snel tot het minimum. Een goed gesprek vraagt tijd op een neutrale plek waar je gewoon kan zijn zonder gestoord te worden. Liefst ergens buiten in de open lucht. Met slechts enkele extra euro’s kunnen we daar gemakkelijk voor zorgen. 

Het terras aan de achterkant van het kantoor wordt momenteel niet gebruikt. Dat is de perfecte plek voor individuele gesprekken in buitenlucht met een uitzicht over de stad om in gedachten te verdwalen. Het enige wat we daartoe nodig hebben, is een eenmalige gift van €150 om terrasmeubels aan te kopen. Daarmee richt Beteseb het terras in tot een fijne plek voor belangrijke babbels. Daar kan jij bij helpen! Mail naar eline@letuschange.net voor meer info of stort eenmalig €150 via de knop en vermeld “Praathoek” in je mededeling.

Schenk een praathoek

Mail naar eline@letuschange.net voor meer info of stort eenmalig €150 via de knop en vermeld "Praathoek" in je mededeling.