Leven aan 100 per uur in Ethiopië

   • By Johan Vandenbossche

De eerste week in Ethiopië is voorbij gevlogen. We zien de Afrikaanse mentaliteit rondom ons, maar Aynalem, de lokale manager van Let Us Change, en ik leven aan 100 per uur. Alles staat bij ons in het teken van efficiënt te werk gaan. Toch botsen we elke keer weer op ambtenaren die niet werken, mensen die omgekocht willen worden en personeel dat soms het omgekeerde doet van wat je vraagt. Niet eenvoudig, maar elke keer lukt het ons.

Bakkerij

Nu zijn we een container met bakkerijmateriaal aan het importeren uit Italië. We willen hier in Hawassa onze bakkerij uitbreiden maar dat kan niet enkel met lokale machines want die zijn er simpelweg niet. Twee grote partners uit Italië en uit het Belgische Boechout helpen ons om dit te verwezenlijken. Het doel is om meer vaste inkomsten te creëren in Ethiopië en zo minder afhankelijk te zijn van sponsors in België. De lijst van documenten om zo’n container in Hawassa te krijgen is absurd lang. Gisteren hebben Aynalem en ik alles even overlopen om te zien of het een haalbare kaart wordt om alles deze week rond te krijgen. Het voelde aan als een examen. ‘Hier ben ik zeker’, ‘hier ok’, ‘hier twijfel ik over’, ‘dit is er nog niet’, ‘dit doe ik straks’. Stilaan zijn we zo van een ‘zware buis’ naar een ‘voldoende’ gegaan. Nog enkele dagen vechten tegen de klok (de container is al in Djibouti) en hopelijk scoren we een ‘onderscheiding’. Enkel zo kunnen we de spullen taxfree importeren en kan de organisatie verder groeien in Ethiopië.

What’s in a name?

De naam ‘Let Us Change’ is in Ethiopië ontstaan, niet in België. En dat is belangrijk. Het waren lokale mensen die iets wilden veranderen. Ik beloofde om hen hierbij te helpen. En dat lukt. Het is machtig om te zien hoe onze kinderen voor elkaar zorgen en bezorgdheden over elkaar uiten bij mij. Kan je je dat inbeelden? Een kind dat twee jaar geleden op straat leefde en nu tegen mij komt zeggen dat een kindje in het ander huis wat kleren tekort komt?
En dan ons personeel. Mensen die jaren, soms twintig jaar lang, hebben gebedeld en nu bereid zijn om hard te werken. Een vrouw die twintig jaar lang haar hand heeft uitgestoken voor geld, staat nu 6 dagen op 7 in onze keuken. Ze wil niet terug naar de straat, ze wil groeien, ze wil veranderen.
En voor die kinderen, voor die mensen doen we het, dag in dag uit.
Let Us change!

Heel veel groetjes uit Ethiopië.

Johan