300% inflatie in Ethiopië

Alles 3 keer duurder

Volgens het ‘Trading Economics‘ platform en het ‘Central Statistic Agency of Ethiopia’ is het leven voor de lokale bevolking in Ethiopië 3 keer duurder geworden sinds 2019. Dat is een inflatie van 300% in de afgelopen 5 jaar op de 3 hoofdcomponenten van de consumentenprijsindex in Ethiopië: voeding, huisvesting en kleding. In juni 2023 daalde de inflatie op jaarbasis voor het eerst in 2 jaar tijd ietsje onder de 30%.

inflatie in Ethiopië

Droogte en conflict

De inflatie in Ethiopië kent een complexe mix van oorzaken. Aan de bron ligt de ergste droogte in 40 jaar tijd in combinatie met de economische impact van COVID en de burgeroorlog in de noordelijke Tigray-regio en andere aanhoudende conflicten tussen verschillende etnische groepen. Ook het conflict in Oekraïne heeft de Ethiopische prijzen voor essentiële grondstoffen zoals graan, aardolie en kunstmest aanzienlijk doen stijgen.

De impact op Let Us Change

De kindertehuizen van Let Us Change worden grotendeels vanuit België gefinancieerd in euro’s. Om de rechtstreekse impact van de inflatie op onze kinderen te begrijpen, moeten we daarom ook rekening houden met de koersdaling van de Ethiopische birr (ETB). 

De ETB is sinds 2019 bijna 50% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. Wanneer we die waardedaling van de ETB vergelijken met de nationale inflatie van 300% over dezelfde afgelopen 5 jaar, blijft er voor onze tehuizen in Ethiopië feitelijk nog 50% inflatie over. Zo compenseren we gelukkig een groot deel van de inflatie, al blijft een prijsverhoging op de levensmiddelen met de helft van de prijs wel problematisch.

inflatie in ethiopië

Onze kindertehuizen voelen de overige 50% inflatie sterk. Versleten kleren worden steeds moeilijker vervangen, vieruurtjes worden niet meer uitgedeeld en leuke activiteiten zitten er niet meer in. Het team slaagt er in om de tekorten deels op te vangen door streng budgetbeheer en slimme investeringen, maar ze zitten op hun tandvlees. 

Eline trok naar Hawassa in juli 2023 om de samenwerking in goede banen te leiden, polshoogte te nemen en volgende projecten te concretiseren. Ze zag er met haar eigen ogen de impact van jouw giften en het straffe werk dat het team daar verzet, maar ook de huidige noden.

 Lees binnenkort haar reisverslag op deze website. 

Gratis verzending vanaf €50 - automatisch verrekend bij het afrekenen
This is default text for notification bar