Een kleinschalige organisatie met grote impact

VZW Let Us Change is een Belgische vereniging met een hartverwarmend verhaal en een wereldwijd netwerk voor straatkinderen in Ethiopië. Samen maken we voor hen écht het verschil.

Onze Visie

Let Us Change ziet een Ethiopië voor zich waarin kwetsbare kinderen alle kansen krijgen om te groeien tot de sterke volwassenen die zij willen worden.

Onze missie

Let Us Change maakt impact op de levens van kansarme kinderen binnen hun Ethiopische gemeenschap met familiehulp, educatie en een warme thuis.

onze aanpak

De nauwe samenwerking in Ethiopië maakt ons uniek. We kennen onze kinderen en hun cultuur persoonlijk. Binnen hun gemeenschap zoeken we naar duurzame oplossingen op maat.


onze ambitie

Onze nieuwe ambitie is om de werking in Ethiopië 50% zelfredzaam te maken tegen 2027. Om dat waar te maken, zetten we sterk in op uitwisseling en slimme investeringen zoals duurzaam huishouden, de bakkerij en boerderij.


Hoe het allemaal begon

Het verhaal van een Ethiopische op pensioen en een jonge Belg

Oprichters Aynalem Wolde en Johan Vandenbossche ontmoetten elkaar voor het eerst in 2008, wanneer Johan van België naar Ethiopië reisde als laatstejaarsstudent Journalistiek. Aynalem is een gepensioneerde leerkracht die zich toen ontfermde over een klein hotelletje in de stad Hawassa, waar Johan verbleef. Ze deelde er voedseloverschotten uit aan kansarme mensen op straat. Op een dag kwam Nebiju, een 5 jarige jongen die op straat leefde, bedelen om een stuk brood. Johan en Aynalem nodigden de jongen mee uit aan tafel. Aynalem nam Nebiju in huis en liet hem naar school gaan, terwijl Johan beloofde om de onkosten op zich te nemen. Samen droomden ze van een huurhuisje om er een thuis te maken voor 10 kinderen zoals Nebiju. En zo begon het hoopvolle verhaal van Let Us Change.

Vandaag biedt Let Us Change een thuis voor 92 voormalige straatkinderen in Ethiopië, een van de 10 armste landen in de wereld. Onze eerste student startte nog maar net, terwijl we in 2023 de volgende 5 al uitwuifden voor hun voorbereidingsjaar aan de Universiteit. Waaronder ook Nebiju, de jongen waarmee het 14 jaar geleden allemaal begon. Zij zijn het grootste levende bewijs van de impact die we maken.

ELINE

Johan en Eline

Eline Nys coördineert de dagelijkse werking van de VZW en volgt de Ethiopische werking op de voet. Ze leerde Johan, haar man, kennen in Ethiopië en is sinds 2013 actief als vrijwilliger en bestuurslid. Eline komt uit de marketingwereld als trekker van fietscampagnes voor Mobiel 21 vzw, KBC en Cera.

Yalew

Yalew Tamirat is de algemene manager bij Beteseb, onze lokale partner in Hawassa. Hij is tevens ook ons eerste aanspreekpunt en staat wekelijks in contact met Eline. Yalew deed ervaring op en bouwde een sterk netwerk uit als regiomanager van het Ethiopische gezondheidsbeleid op provinciaal niveau.

Mahider

Mahider trekt de dagelijkse werking van de kindertehuizen als project manager bij Beteseb. Met haar kritische blik en sterke visie zorgt ze dat alles vlot verloopt. Ze stuurt de huismoeders en hun ondersteunend personeel aan. Oeps, we ontbreken haar foto. Voorlopig zie je hier een blooper foto van Eline en Yalew.

ROBEL

Robel of Beteseb

Robel Abate is de zoon van oprichtster Aynalem. Hij voelt dan ook een sterke familieband met de kinderen. Als econoom en business manager bij Beteseb, richt hij zich op het genereren van lokale inkomsten. Hij is onze man voor de bakkerij, boerderij en het schrijven van projectaanvragen. In zijn vrije tijd vind je hem bij onze jongste kinderen.

RUT

Rut of Beteseb

Rut Tesfaye is onze eerste professionele kracht in Ethiopië. Sinds 2022 zet zij zich in als psychologe bij Beteseb. Ze ontfermt zich over het psychologisch welzijn en de sociale ontwikkeling van onze kwetsbare kinderen.

TAJE

Beteseb

Taje is HR verantwoordelijke bij Beteseb. Leergierig als hij is, zoekt hij naar manieren om zichzelf en het lokale team te versterken. Hij volgt de wettelijke procedures nauw op en schaaft bij waar nodig.

BETI

Beti of Beteseb

Beti, kort voor Betlehem, staat in voor de medische zorg van de kinderen. Als huisverpleegster bij Beteseb volgt ze de algemene gezondheid van de kinderen op en verwijst ze hen door naar het ziekenhuis wanneer nodig. Als jonge vrouw en verpleegster geeft ze ook trainingen aan de kinderen en het personeel. Ze haalt alle taboes uit de weg.

BERHANU

Berhanu of Beteseb

Berhanu is boekhouder van opleiding. Skills die hij goed kan gebruiken om de schoolcarriëre van onze meer dan 100 kinderen nauw op te volgen. Als educatief medewerker bij Beteseb staat hij in contact met alle scholen van de kinderen en helpt hij hen met huiswerk.

TSEGA

Tsega of Beteseb

Tsega is onze boekhoudster van het eerste uur. Sinds 2009 volgt zij alle rekeningetjes en uitgaven nauw op. Ze waakt over het geld. Bij alle inkomsten en uitgaven schrijft zij het juiste bonnetje uit voor in de boekhouding.

Download hier binnenkort ons laatste jaarkrantje die we onze schenkers meesturen bij hun fiscale attesten.

Ontdek hier binnenkort de links naar onze laatste jaarverslagen. 

Ontdek hier binnenkort een link naar onze statuten met een overzicht op onze bestuursleden en financiële situatie zoals jaarlijks gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad.

Documenten

Dankzij de trouwe steun van

Een wereldwijd netwerk

Partners

Let Us Change krijgt structurele steun van enkele trouwe partnerbedrijven, -scholen en -organisaties die zich engageren via periodieke donaties en/of projectaanvragen.

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers zou Let Us Change nooit bestaan. Van trouwe ambassadeurs, marktkramers en creatievelingen tot handige harry’s.

Meters & Peters

Als meter of peter van Let Us Change verzeker je onze dagelijkse werking en daarmee de toekomst van onze kinderen. Zo maak je voor hen een wereld van verschil.