Corona, niet de enige plaag in Ethiopië.

Elke dag krijgen we van verschillende mensen de vraag hoe het nu zit in Ethiopië. Natuurlijk doelt iedereen op Corona. Wel, als we kijken naar het aantal besmettingen en doden per miljoen inwoners, loopt het in Ethiopië niet zo een vaart als bij ons. Er zijn iets meer dan 100 besmettingen vastgesteld, en 3 mensen zijn bezweken aan het virus. Ethiopië is ongeveer gelijk met de meeste Europese landen in lockdown gegaan, maar ook voor hen heeft dat enorme gevolgen.

Ja, in België kunnen we niet meer op café gaan, zijn de meeste winkels toe en moeten we plots dag in dag uit van thuis werken én op onze kinderen letten. Iedereen ziet er op zijn manier van af. In Ethiopië ligt het nog wat anders. Er was paniek dat de prijzen zouden omhoog schieten, en dat is ook gebeurd. De inflatie is enorm, vooral op de voedselprijzen. Als wij schrik hebben dat er even geen wc papier meer gaat zijn, is er in Ethiopië de schrik dat er simpelweg geen eten meer zal zijn.

Foto: United News

En die schrik is terecht. Gigantische zwermen van sprinkhanen vliegen boven Oost-Afrika. Ze eten alles kaal. Verwacht wordt dat er op korte termijn 20 miljoen mensen voedselhulp gaan nodig hebben. Dat betekent echt honger hebben, een honger die je gek maakt, waarvan je verzwakt, moe wordt en na een tijd geen interesse meer krijgt om te eten, omdat je simpelweg je kot niet meer uit kan omdat je gewoon geen energie hebt.
Dus hoe is de situatie in Ethiopië? Spannend, angstaanjagend, ernstig. Overal ter wereld is het nu moeilijk. We mogen het gewoon echt niet nalaten om te denken aan de mensen die het nu echt moeilijk hebben.


Blijf ons volgen, we proberen je zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Blijf veilig en was je handen, hier is water en zeep!