Eline’s reisverslag

Eline's 9de projectbezoek

Eline is net terug van 2 weken projectbezoek in EthiopiëHongersnood, Covid en oorlog zetten de bevolking in een dreigende staat van overleven. Maar ze zag ook de positieve impact van onze extra investeringen in zorg en educatie. Samen met onze lokale partner stelde ze de grootste noden vast en maakte ze plannen voor de toekomst. Lees mee hoe het eraan toe ging in Hawassa.

Let Us Change Ethiopië

Foto: Eline in de auto met onze lokale manager Robel (links) en onze kleuters.

Hallo

Ik ben Eline Nys, vrouw en collega van Let Us Change-oprichter Johan Vandenbossche. Na 12 jaren alles te geven is Johan toe aan enkele maanden welverdiende rust. Dus trok ik in mei voor de eerste keer alleen naar Ethiopië op projectbezoek om onze lokale projecten te ondersteunen. 

Het was mijn 9de projectbezoek in bijna 10 jaar tijd en alles was intenser dan ooit. Deze keer was ik er niet om met de kinderen te spelen, vrijwilligers op te vangen of Johan’s side-kick te zijn. Ik ging alleen, ambitieuzer dan ooit en met veel zin om mijn grenzen te verleggen. Het doel was om samen met onze lokale partner Beteseb de organisatie te professionaliseren. Ik keerde voldaan naar huis, maar ook met een hele lijst vol noden en taken voor de toekomst. 

Hongersnood

De oorlog in Oekraïne doet wereldwijd de graan- en brandstofprijzen de pan uitrijzen. Ook in Ethiopië. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt Ethiopië geteisterd door sprinkhanenplagen, extreme droogte en een burgeroorlogHongersnood, Covid en oorlog zetten de Ethiopische bevolking in een dreigende staat van overleven. De inflatie in Ethiopië blijft aanhoudend hoog en bereikte 33,6% in februari 2022, met een stijgende voedselinflatie van 41,9%Die situatie brengt een constante angst met zich mee die nu ook in onze tehuizen steeds voelbaarder is. 

Onze grootste zorg vandaag is om de voeding van onze kinderen te blijven garanderen. Voeding is onze grootste jaarlijkse kost (€50.000 in 2021) waarvoor Johan of ik helaas nog geen projectsteun vonden. Voor de voeding van onze kinderen zijn we dus volledig afhankelijk van maandelijkse donaties. En daar kan jij bij helpen!

goed doel Ethiopië

Foto: De kinderen eten hun lievelingsmaaltijd: injerra met shiro! Dat is een traditionele zure pannenkoek van teff, met een dikke pittige saus van kikkererwten met ajuin en tomaat. Een bron van ijzer en eiwitten. 

Een gedragen 5-jarenplan

Al 13 jaar zijn onze kinderen de hoogste prioriteit en grootste gemeenschappelijke deler voor al onze samenwerkingen. We willen hen alle kansen geven die ze verdienen binnen hun eigen prachtige cultuur. Tegelijkertijd beseffen we ook dat de achtergrond van onze kinderen hen extra kwetsbaar maakt en we moeten investeren in de zorg die ze nodig hebben om te groeien tot de volwassenen die zij willen worden. Daarnaast is het steeds meer ons doel om de werking van Beteseb zelfredzaam te maken. Ambities die vragen om een goed gedragen plan. 

Met het lokale team organiseerden we een brainstorm met SWOT analyse als tool om sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van Beteseb te benoemen. Een van de belangrijkste momenten van deze reis waar ik fier op ben. Want zo’n teamoverleg en brainstorm was voor de meesten een grote stap op onbekend terrein. We dachten samen na over waar we concreet meer/minder op inzetten om ons werk nog beter te doen. Met als resultaat belangrijke input en concrete actiepunten voor een goed gedragen plan.

Robel en ik gieten de concrete actiepunten in een haalbaar 5-jarenplan dat we deze zomer nog aan onze trouwe sponsors willen presenteren. Had ik al gezegd dat ik ambitieus ben? 🙂 

bestuur Ethiopië

Foto: Eline met enkele bestuursleden van Beteseb, waaronder ook onze oprichtster Aynalem (rechts).

Federale licentie

Sinds maart heeft Beteseb een federale licentie! Dankzij die erkenning en de investering in ervaren personeel staat de lokale organisatie op een keerpunt in professionaliteit. Al is het wel nog een werk van lange adem. Er zijn een hoop investeringen nodig die Beteseb en Let Us Change nu prioritiseren in het hierboven vermeld 5-jarenplan. Want zo’n federale licentie is een echte ‘game changer’. 

Nu onze lokale werking Beteseb officieel erkend is door de Ethiopische overheid als federale ngo, moeten we verantwoording afleggen op het hoogste niveau. Als Beteseb dit goed aanpakt mogen ze o.a. taksvrij materialen importeren én komen ze in aanmerking voor grote internationale fondsen zoals UNICEF en GIZ. Let Us Change ondersteunt hen daarbij met de loonkost voor nog 2 nieuwe medewerkers (vacature loopt) met ervaring in administratie en financiën. 

Inhaalbeweging na Covid

Covid maakte het ons de afgelopen jaren erg moeilijk en niet alleen op vlak van fondsenwerving of mentale gezondheid. In 2020 sloten de Ethiopische scholen voor 6 maanden, gevolgd door een jaar lang halve lesdagen. Met als gevolg dat onze kinderen hun schoolresultaten en ambitie achteruit gingen. 

Sinds ons laatste bezoek in september 2021 investeren we sterk in een nieuw professioneel team dat dagelijkse zorg, huiswerkbegeleiding en naschoolse activiteiten organiseert voor onze kinderen. Samen met de nieuwe pedagogische coördinator en leerkrachten werken nu ook een verpleegster en vier huis-managers aan een inhaalbeweging na de moeilijke Covid-periode

schooltje in Ethiopië

Foto: Eline met naast haar een van onze jongste schoolgangers (S.) in zijn klasje.

Voorbije weken zag ik ons nieuwe zorgteam een voelbaar verschil maken voor onze kinderen en hun toekomst. Ze zijn op hun liefst, zelfzekerder en hun leergierigheid is weer aangewakkerd. Ik ben dan ook heel erg fier op dit nieuwe professionele team en blij dat we hier prioriteit van maakten. Maar ook dit is een extra maandelijkse kost die we niet hadden voorzien. Ik zoek nog hulp om de extra loonkost te dragen. 

Zomerprogramma

Vandaag bereidt Beteseb zich voor op de grote schoolvakantie vanaf midden juni tot midden september. Ik vroeg onze pedagogische coördinator Abraham een zomerprogramma uit te werken om die 3 maanden optimaal in te zetten voor de groei van onze kinderen. Met de nodige financiële steun kunnen ze deze zomer zwemmen, toneel volgen, circus spelen, bijles krijgen en meer. Lokale leerkrachten, het jeugdcentrum en vrijwilligers van Hawassa University worden mee ingeschakeld.

Steun het Babyhuis

Ook onze kinderen die (nog) niet naar school kunnen, versterken we met educatie op maat. Met de input van de medewerkers in het babyhuis maakten Robel en ik een materiaallijst op om onze 36 jongste kinderen de beste thuis te geven. Daarbij hoort ook de opbouw van een speciaal klasje voor 5 van onze kinderen met mentale problemen die niet in het Ethiopische schoolsysteem terecht kunnen. 

Het werd een geboortelijst vol keukengerei, bedden, lesmateriaal en speelgoed. Lees er meer over in het nieuwsbericht en draag je steentje bij met de inzamelactie.

Tussen de ezelkarren

Onderweg naar de luchthaven van Hawassa viel de auto opnieuw uit. Daar stond ik dan met een in-het-zweet-uitgebroken chauffeur, in de blakende zon te liften tussen de ezelkarren en tuktuks. In mijn hoofd bouwden de projectaanvragen zich op en begon ik al euro’s bij elkaar te puzzelen voor een nieuwe auto of twee. 

Het bleek daar ook het ideale moment om terug te blikken op mijn eigen reis, waar ik vandaan kom en hoe absurd het is waar ik vandaag, soms letterlijk, sta. Dat onze ervaring, kennis, een sterk netwerk van partners en een beetje gezond verstand zo’n groot verschil maakt voor zoveel mensen. Dat geeft een boost en goesting om meer te doen. 

Ik besefte het weer. Johan en ik zijn een fantastisch team om een verschil te maken voor elkaar en in de wereld. Hij het netwerk, de cijfers, durf en nuchtere kijk. Ik de ambitie, structuur en aanpak. Samen maken we de wereld een stukje beter.

We hebben jouw steun nodig

Bedankt aan alle trouwe sponsors en supporters om hier mee aan te bouwen. Johan en ik kunnen dit enkel doen dankzij jouw structurele steun. We hebben jouw hulp meer dan ooit nodig om voedsel, educatie en de toekomst voor onze kinderen te garanderen. 

Ik kijk er enorm naar uit om met jouw steun, binnenkort weer samen met Johan, als een straf team werk te maken van een duurzame toekomst voor Let Us Change.   

Liefs,
Eline