Geen verloren generatie

Back to school, post-corona

Wereldwijd gaan kinderen vandaag terug naar school. In Ethiopië wachten ze nog twee weken tot na het Ethiopisch Nieuwjaar op 11 september. De start van het schooljaar, en de hele maand september is dit jaar extra spannend. In het midden van een pandemie terug naar school gaan? Niet eenvoudig in een land als België en zeker niet in Ethiopië. Hier is social distancing soms echt niet mogelijk, en is water en zeep niet altijd beschikbaar. In de pers durft men de vrees voor een ‘verloren generatie’ wel eens uitspreken. De angst dat deze generatie kinderen en jongeren achterop geraakt, indien ze school niet meer kunnen hervatten omwille van corona. Een vrees die in ontwikkelingsgebieden wel eens waarheid zou kunnen worden. Maar daar weigeren wij ons bij neer te leggen.

Privéonderwijs

Dus terug naar school… een nieuwe start voor al onze kinderen. Ze gaan naar vier verschillende scholen, allemaal privéscholen. En daar hebben wij goede redenen voor:

  • Er zijn meer privéscholen in Hawassa dan dat er overheidsscholen zijn. 
  • In een privéschool is het aantal kinderen per klas gelimiteerd op 25, in een overheidsinstelling is er geen limiet, daar zitten ze vaak met 100 om 120 kinderen in één enkele klas. 
  • Het personeel in een privéschool is opgeleid om te doen wat ze doen: lesgeven. Dat is geen garantie in een overheidsschool. De lonen liggen daar te laag voor de hoogopgeleide leerkrachten. 

Maar nog meer dan dit, sturen we onze kinderen naar een privéschool om ze kansen te geven. We geven hen de kans om een achterstand in te halen. Een kind dat bij ons komt als het 8 jaar is, moet nog naar de 3de kleuterklas of het eerste leerjaar. In een overheidsschool zouden ze nooit zo goed begeleid worden om ervoor te zorgen dat ze na een jaar een jaartje mogen overslaan. En later misschien nog eens een jaartje.  

Onze kinderen zijn super gemotiveerd, dankbaar en werken hard op school. Dat maakt dat ze als geen ander de kansen grijpen die hen worden geboden. Daarom bieden wij hen de beste kansen aan. Want als een kind bij Let Us Change droomt om piloot, dokter, juffrouw of ingenieur te worden, dan kunnen ze dat. 

Keerzijde van de medaille

De keerzijde van privéonderwijs ligt voor de hand, dat is de kostprijs. Maar wij dragen de gevolgen van onze keuze, en niet onze kinderen: zij plukken er de vruchten van.  

Een kind een maand naar school sturen, kost ons 25 euro. Daar zitten dan nog niet eens de extra uitgaven bij die we in september hebben: een nieuw uniform, brooddozen, boekentassen,…. Alles samen zullen we deze maand een kleine 8.000 euro extra uitgeven voor onderwijs alleen! Dit kunnen we niet zonder uw hulp! 

Een kind ondersteunen in zijn of haar schoolcarrière, kan je via een peter-meterschap. Meer informatie vind je via deze link: https://www.letuschange.net/steunen/meterpeter/