Schoolvakantie

Zomervakantie in Ethiopië

In Ethiopië is de grote schoolvakantie volop aan de gang. Vanaf half juni tot half september sluiten de scholen. Voor onze gelukzakjes bij Let Us Change betekent dat 3 maanden vrije tijd gevuld met sport, creativiteit, uitstapjes en bijles. Dat klinkt een beetje zoals bij ons, toch?

zomer programma Ethiopië

Foto van een sessie basketballen op het lokale sportterrein.

Achterstand inhalen

Door Covid 19 sloten de Ethiopische scholen in 2020. Het schooljaar daarop gingen de scholen halftijds open om afstand te bewaren en lieten ze alle leerlingen overgaan zonder examens. Helaas gingen de kinderen hun schoolresultaten en motivatie er sterk op achteruit. Ondanks de extra bijlessen die Let Us Change organiseerde, moeten ook onze kinderen stevig bijbenen. Die achterstand deed ons opnieuw stilstaan bij onze eigen rol en mogelijkheden voor hun educatie. 

Zomerprogramma

Na de lange schoolsluitingen en lockdowns willen we die verloren (school)tijd weer inhalen. Samen met onze pedagogen en oudste kinderen gingen we op zoek naar verbeteringen en kansen. Zo onstond voor het eerst een educatief zomerprogramma in de tehuizen van Let Us Change.  

Naast de wekelijkse lifeskill-sessies, krijgen onze kinderen nu ook 2 uur bijles per weekdag. In samenwerking met het lokale jeugd- en sportcentrum mogen ze voltijds gebruik maken van de sportvelden, fitnesruimte en tekenklas. En vanaf 14 jaar krijgen ze zelfs de keuze om wekelijks lessen te volgen in het koken, haren knippen, kleren maken of computerskills

Voor het eerst in 13 jaar zetten we zo de grote schoolvakantie nuttig in met professionele begeleiding voor de ontwikkeling van onze kinderen. Yes! Weer een grote stap voor hun toekomst. Dankzij donaties van onze schenkers.

Foto’s van tijdens sessies koken, haarverzorging en kleren maken.

Vakantieverschillen

Ondanks de gelijkenissen zijn er ook heel grote verschillen in hoe Belgen versus Ethiopiërs een schoolvakantie beleven. Om te beginnen valt er deze periode in Ethiopië net de meeste regen en daalt de temperatuur er nu het hardste. Het regenseizoen is er eindelijk aangebroken en dan regent het gewoonlijk een uurtje of twee per dag heel hard. Verder blijft het meestal droog en bewolkt. En dat blijft nog zo tot eind september. 

De regen heeft een grote impact op het leven in Ethiopië, en ook op het vakantiegevoel. Na een lange periode van droogte en hongersnood is een goed regenseizoen van cruciaal belang. Zo kunnen de planten en akkers eindelijk weer groeien, waardoor het landschap groen kleurt en er meer divers eten verkrijgbaar is. 

Het belooft dan ook een drukke periode te worden voor de boerenfamilies. Kinderen die op het platteland wonen, helpen hun ouders vaak op de akkers, met het vee of op de markten. Een deel van hen gaat naar school en helpt zijn ouders tijdens de schoolvakanties of wanneer er geen les is. Een ander deel heeft helaas de keuze niet om naar school te gaan. In grootschalige gezinnen wordt er soms gekozen om enkel de jongens naar school te sturen. Dan blijven de meisjes thuis helpen in het huishouden of met de broodwinning van het gezin. 

Voel je de cultuurschok al komen bij het beeld van kinderen die werken op een veld? En toch gaat het er bij onze eigen boeren vaak hetzelfde aan toe en al zeker in voorbije generaties. Hoe zou je zelf zijn als je familie handen tekort komt op het veld? Als kleindochter van Vlaamse boeren klinkt “helpen op het veld” alvast heel bekend in de oren. 

zomer programma Ethiopië

Foto van M., een van onze grote meisjes, tijdens een sessie koken