Nieuwe Slaapkamers

Een plek om weer kind te zijn

In onze opvangtehuizen sliepen de kinderen tot voor kort nog met 2 of 3 per bed. De slaapkamers beperkten zich tot oude stapelbedden en het beddengoed was afgeleefd. Daar brengt Let Us Change nu verandering in met 16 nieuwe slaapkamers. Want ieder kind verdient een veilige plek om te spelen, te leren en weer kind te zijn. Een plek om waardig op te groeien tot sterke onafhankelijke jongvolwassenen die klaar zijn om hun eigen leven op te bouwen. Zodat zij op hun beurt kunnen teruggeven aan de samenleving en de cirkel van kansarmoede doorbreken.

Inrichting slaapkamers

Na de bakkerijwinkeltjes en de schoolbus vorig jaar, schenkt onze trouwe partner AFAS Foundation €25.000 om de slaapkamers van de kinderen in te richten. We kiezen voor een efficiënte inrichting met aandacht voor hygiëne, privacy, creativiteit en voldoende ruimte voor ieder kind. 

Let Us Change is fan van lokale producten. Helaas beperkt het beddengoed in Ethiopië zich voornamelijk tot slechte kwaliteit uit verre landen. We zoeken 3 maanden lang naar de beste prijs-kwaliteit op de lokale markt. De economie krijgt daarmee een boost en iedereen geeft het beste van zichzelf om er samen iets duurzaam van te maken. 
 
Bezielster Eline Nys was op werkreis in Hawassa. Samen met het lokale team reed ze regelmatig langs de meubelmaker die de bedden maakte. “Gaan we voor 2 schuiven of 1?”, “Kan er een handvat op?”, “Maken we de ladder mobiel of vast?”. Ook kwamen er verschillende leveranciers naar het kantoor om hun aanbod te tonen. 
lakens en gordijnen kopen in Hawassa

Hawassa market

Begin februari 2024 reed Eline mee met de schoolbus naar de lokale markt om er aankopen te doen voor de nieuwe slaapkamers van het eerste huis.

“De chauffeur haalt ons op en rijdt onze grote schoolbus de kleine straatjes van ‘Hawassa Market’ in, helemaal tot bij het kraampje met beddengoed. Aan de overkant staan de matrassen klaar. Passanten kijken nieuwsgierig mee wat we aan het doen zijn. Een imposante moslim met lieve doordringende ogen komt om eten bedelen voor zijn dochtertje. Een dronken man slaat boos op de bus. Wat verderop zitten vrouwen onder plastic zeilen groenten te verkopen. We tellen het beddengoed na en Beti poseert voor mijn fotoverslag. Tsega telt nog eens dubbel na en betaalt de rekening. Jongeren staan naast het kraampje klaar in de hoop een goed betaalde taak te krijgen. Ze helpen ons de 15 matrassen met evenveel kussens, dekens en lakens in te laden. Iemand komt nog met de wasmanden aan. De deuren van de schoolbus gaan dicht en we rijden met een volle schoolbus naar het eerste huis om uit te laden.”  

Hawassa market
Hawassa market

De grote dag

“Ons marktbezoek duurde wat langer dan gepland want het is ondertussen hoog tijd om de kinderen van school op te halen en hun nieuwe beddengoed te tonen. Na 10 minuten rijden stond de schoolbus stil en zag ik in de verte een groep kinderen aanhollen. Ze zijn fier op hun schoolbus. De kinderen stapten op en werden helemaal blij van Beti en mij te zien. Ze hadden hun schoolrapportten mee en lieten geen enkel exemplaar aan ons voorbij gaan. Ik denk zelfs dat we elk rapport voor de zekerheid nog een tweede keer te zien kregen. Wanneer we bij het huis aankwamen, stond het nieuwe beddengoed op de binnenkoer te blinken. Ze liepen met fonkelende ogen naar de kussens om hun eigen exemplaar uit te kiezen. Ze knuffelden alsof ze net een teddybeer kregen. Een emotioneel moment dat ik niet snel zal vergeten. Het idee dat ieder kind nu een waardige slaapplek heeft, is echt een enorme opluchting voor hen, mezelf en de hele Let Us Change-familie.”

kussens voor Let U Change

Dankbare knuffels

Ondertussen kreeg ieder kind een stevig bed met eigen kastruimte, matras, deken, lakens en een kussen. De slaapkamers kregen ook gordijnen, een bureau met 2 stoelen, een krijtbord, leuke wasmand, schoenkast en spiegel. De oude bedden gingen naar de 6 studio’s voor onze jongeren of werden aan kansarme families verdeeld. 

De inrichting van de slaapkamers is nu helemaal klaar. Het brengt efficiëntie, warmte en speelsheid in het dagelijkse leven van de kinderen. Bovenal was het een belangrijke investering voor de kinderen hun eigenwaarde. 

Dankjewel – Amesegenalu – aan AFAS Foundation!

slaapkamers hawassa