Therapie in Ethiopië

We zijn hier nu een week. En ‘wij’ dat zijn Jos en Wout – 2 leden van onze raad van bestuur in Nederland, Marinke en Annelie – 2 geweldige traumapsychologen, Eline – vrouw van mij leven en ik.

Annelie en Marinke komen traumabehandeling geven na het overlijden van Melkamu in maart. We zien echt een impact na elke sessie. De therapie die wordt gegeven heet EMDR. Dit is een manier om de lading van een trauma naar beneden te halen door recht naar het trauma toe te gaan, er een duidelijk beeld van te maken en dan de hersens geweldig af te leiden door verschillende opdrachtjes. Meer daarover kan je lezen op de blog van Marinke – super interessant. https://www.polarsteps.com/MarinkedeVries/4035316-ethiopie?s=545E1A5B-7935-4635-B607-415D711ACC43

Ik heb zelf ook therapie gekregen van Annelie. Zo ben ik toch ook tot het besef gekomen dat ik 3 maanden lang sterk ben willen blijven voor iedereen, maar te weinig aan mezelf heb gedacht. Het was heftig, emotioneel en super vermoeiend. Maar na een sessie van ruim een uur, heb ik een duidelijk en eerlijk beeld van de gebeurtenissen, en weet ik dat niemand hier schuld aan heeft, ook ik niet. Ik kan er nu ook heel open over praten en dat lucht wel altijd op. Als iemand hier ook nog over wilt praten, laat het zeker weten.

EMDR kan ik nu ook echt aan iedereen aanraden. We hebben allemaal dingen meegemaakt die weken, maanden of jaren nadien nog een druk geven op het hart of een last op de schouders. EMDR neemt net die lading weg en geeft je het gevoel dat “het niet vermeden kon worden”, “dat het ok is” en “dat het voorbij is”. Heb je hier vragen over, geef even een seintje. Want echt waar: een trauma verwerken kan op één sessie en is zoveel meer waard dan een nieuw gadget of een restaurantbezoekje.

Nog enkele dagen hier, we gaan die zo ontspannend en nuttig mogelijk maken.

Heel veel liefs uit Hawassa,

Johan