Opvangtehuizen voor straatkinderen

Oorlog, droogte en honger dwingt steeds meer kinderen in Ethiopië de straat op om te overleven. Let Us Change vangt 60 straatkinderen op in 4 huurhuizen in Hawassa, een stadje in het zuiden van Ethiopië. 

Video afspelen over een thuis voor straatkinderen in ethiopië

Hoe Let Us Change het verschil maakt

Een kind komt bij Let Us Change terecht wanneer niemand anders voor hen zorgt. Meestal is het de overheid, soms een ver familielid of een ouder die het kind binnenbrengt. Het lokale team gaat samen met de overheid op zoek naar de achtergrond van het kind en manieren om de familie te versterken, als die er is. Zolang een veilige familiehereniging niet mogelijk is, krijgt het kind een liefdevolle thuis en professionele zorg bij Let Us Change. 

ieder kind verdient een warme thuis

8 kinderrechten die onze huizen een thuis maken

1. Familie

Opgroeien in een liefdevol netwerk van vertrouwenspersonen die dicht bij je staan wanneer het nodig is.

2. Onderdak

Wonen in een veilig huis met voldoende ruimte om tot rust te komen, te leren en te dromen.

3. Voeding

Voldoende gezonde voeding en drinken krijgen om goed te ontwikkelen en te leren wat goed voor je is.

4. Bescherming

Beschermt worden tegen oorlog, misbruik, drugs en kinderarbeid.

5. Educatie

Toegang hebben tot onderwijs, de juiste informatie en geprikkeld worden om bij te leren.

6. Zorg

Verzorgt worden wanneer je ziek bent, maar ook leren hoe je goed voor jezelf en anderen zorgt.

7. Identiteit

Aangemoedigd worden om alle aspecten van jezelf te ontdekken en jezelf graag te zien voor wie je bent.

8. Kledij

Voldoende kledij ter beschikking hebben waar je je goed in voelt.

kinderen in Ethiopië

Authentiek leven in Hawassa

In de 4 opvangtehuizen van Let Us Change wonen telkens 15 kinderen met een huismoeder of -vader en enkele tantes. De huurhuizen liggen in rustige woonbuurten en hebben elk een parkje voor de deur waar ze dagelijks gaan spelen, andere kinderen ontmoeten en zorgeloos deel uitmaken van hun buurt. Een van de buurkindjes komt regelmatig spelen. Voor onze jongeren vanaf 18 jaar starten we een traject Begeleid Zelfstandig Wonen in 6 studio’s die we voor hen huren. 7 jongeren starten aan de Universiteit. Op feestdagen en speciale gelegenheden komt de hele familie samen. 

Tigist Home

In Tigist Home wonen 15 kinderen. Tigist zelf is leerkracht van opleiding en geeft thuisscholing aan 1 kind met speciale noden. Tante Aster helpt mee in het huishouden.

Weynge Home

Bij Weynge wonen onze 5 jongste en 10 andere kinderen onder 13 jaar. Ze volgde een opleiding tot huismoeder bij SOS Kinderdorpen. Tante Burtukan is al sinds 2010 bij ons en doet iedereen zich thuis voelen.

Tesfay Home

Tesfay is opvoeder van opleiding en een echte huisvader voor onze jongens vanaf 13 jaar. Geneth neemt de rol van huismoeder op zich en trekt het huishouden.

Azalech Home

Ook Azalech volgde opleiding bij SOS kinderdorpen. Ze zorgt voor onze 15 puberende meisjes vanaf 13 jaar. Samen helpen ze Oma Aynalem mee in het huishouden.

4 opvangtehuizen

Educatie

Voor ieder kind wordt de beste school geselecteerd op maat van hun ontwikkeling. ‘s Morgens haalt de schoolbus hen op voor een rit langs 5 verschillende scholen in de buurt. Na school spelen ze met buurkinderen in het parkje voor de deur, helpen ze in het huishouden, krijgen ze bijles en psychologische begeleiding. In het weekend organiseren de jongeren leuke activiteiten (HERO) voor de kinderen zoals circus, atletiek en knutselen. Jongeren vanaf 18 jaar gaan de Universiteit of beroepsschool en starten een traject begeleid zelfstandig wonen. 

kinderen in Ethiopië

Bouw mee aan hun toekomst

Let Us Change is 100% afhankelijk van vrijwillige giften om de opvangtehuizen te laten draaien. Help mee de toekomst van onze kinderen te verzekeren. 

inflatie in ethiopië