“Het plan was om een chiro op te starten”

  • by Johan Vandenbossche (oprichter Let Us Change)

88 dagen afscheid nemen

Het is 10 jaar geleden dat ik plannen maakte om een eerste keer naar Ethiopië te gaan. Het plan was om een chiro op te starten. Nooit had ik durven dromen dat er iets zou komen dat zo groot zou worden, en waarmee we zoveel mensen zouden helpen.

Ben ik hier nu al 21, 22 of 23 keer geweest? Ik ben de tel kwijt. Elke keer is weer anders met nieuwe kinderen, nieuwe personeelsleden, nieuwe vrijwilligers en stagiaires. Altijd leer ik nieuwe mensen kennen, maar ook elke keer moet ik afscheid nemen, zowel in België als bij mijn vertrek in Ethiopië. Als ik elke reis 2 dagen bezig ben met voorbereiden en afscheid nemen… dan heb ik al 88 dagen afscheid genomen! Dat zijn drie maanden!

Baby te vondeling

Maar we doen het met een reden, en dat is nog altijd dat we mensen kunnen helpen die de hulp echt verdienen en nodig hebben. Zonder voorkennis of onderscheid te maken, hebben we een enorme invloed op hen. Hoe kunnen we oordelen over een meisje dat enkele weken geleden haar pasgeboren baby te vondeling legt? Ze kon haar kindje niet eens borstvoeding geven omdat ze zelf zo ondervoed was. Is het dan niet logisch dat ze dit doet? Dus nemen we zowel de tienermoeder als het kind in huis. Na enkele dagen is het meisje stilaan in staat om haar kind te voeden, maar dan slaat het noodlot toe. Het kindje krijgt hersenvliesontsteking.

We zijn nu een week in het ziekenhuis verder, en zeker dat het kind er goed zal doorkomen. Maar de gedachte speelt wel dat als Let Us Change er niet was, dit meisje nooit een maand oud zou geworden zijn. 

Een veilige thuis voor iedereen

Let Us Change is maar actief in één deel van één stad van één land. Wat gebeurt er op al die andere plekken in de wereldIk krijg vaak te horen dat we niet iedereen kunnen helpen. Natuurlijk weet ik dat, en dat zal ook nooit zo zijn. Maar in onze buurt, in onze stad Hawassa en in dit land Ethiopië kunnen we dat wel. Een veilige thuis bieden aan iedereen die het verdient.

En dan nemen we al het reizen, al het afscheid nemen en alle zorgen er gewoon bij. Als je weet waarom je iets doet, doe je het gewoon.

Veel liefs uit Ethiopië.

Johan